Bolo na Marse zahliadnuté UFO?

04.04.2004 Celý región

Americký rover Spirit je obvykle zahľadený do marťanskej pôdy a na vzorky, ktoré skúma. Len občas pozrie aj smerom hore, aby pomohol vedcom pri skúmaní atmos...
Americký rover Spirit je obvykle zahľadený do marťanskej pôdy a na vzorky, ktoré skúma. Len občas pozrie aj smerom hore, aby pomohol vedcom pri skúmaní atmosféry Marsu.

Nuž a v jednom momente zahliadol niečo skutočne zvláštne...
Bol to len záblesk, ktorý sa mihne na zábere oblohy. No i to dovoľuje vedcom určiť aspoň zhruba povahu letiaceho predmetu, ktorý bol označený ako prvé skutočné marťanské UFO (Unidentified Flying Object, neidentifikovaný lietajúci objekt).
Tento neidentifikovaný lietajúci objekt zrejme nebol žiadnym lietajúcim tanierom, skôr mohol byť meteorom alebo jednou z starších sond, ktoré už stratili spojenie so Zemou. Astronómovia hovoria, že to mohol byť prvý meteor zahliadnutý z povrchu iného sveta, alebo že je to stará orbitálna sonda poslaná k Marsu pred tridsiatimi rokmi.
\"Nikdy sa to nemusíme dozvedieť, no neustále hľadáme možné stopy, \" povedal Dr. Mark Lemmon, z Texas A&M University.
Čokoľvek to bolo, Spirit mal neuveriteľné šťastie, že niečo také zahliadol, pretože jeho hlavným poslaním je pozerať smerom dolu a študovať kamene a pôdu na planéte. Len občas zdvihne svoj elektronicko-optický zrak k oblohe, aby študoval atmosféru červenej planéty. Práve pri jednej takej príležitosti, keď Spirit pozoroval oblohu so zeleným filtrom svojej panoramatickej kamery, tento mechanický geológ zahliadol niečo zvláštne - jasný záblesk cez ružovo sfarbenú marťanskú oblohu.
Vedci majúci misiu roveru na starosti hovoria, že tento záblesk bol pravdepodobne tým najjasnejším objektom oblohy v tom čase. Usudzujúc podľa pohybu neznámeho telesa vylúčili možnosť, že by to mohli byť ruské sondy Mars 2, Mars 3, Mars 5 alebo Phobos 2; či americké sondy Mariner 9 alebo Viking 1.
Tak zostáva len Viking 2, ktorý ako jediný má polárny orbit, ktorý sa zhoduje so severne-južnou orientáciou záblesku. K tomu ešte treba dodať, že práve Viking 1 a 2 sú jediné, ktoré by boli schopné letieť tak rýchlo, ako bola zaznamenaná rýchlosť neznámeho letiaceho telesa.
 

Vyberte región